Prosjektleder Glenn Wiik,
Prosjektleder Glenn Wiik

Prosjektleder Glenn Wiik er superstolt over å jobbe i et selskap som er langt frem i skoene når det kommer til elektrifisering og digitalisering.

Braathen Landskapsentreprenør AS erstatter alle dieseldrevne maskiner med elektriske

Det skjer mye spennende i Hovseterdalen i Oslo, hvor Vann- og avløpsetaten har bestilt full rehabilitering av vann- og avløpsledninger. Hovedentreprenør på stedet er Braathen Landskapsentreprenør AS med sitt dedikerte fokus på nullutslipp og elektrifisering av maskinparken.

Da vi besøkte prosjektet, tok vi en prat med prosjektleder Glenn Wiik fra avdeling Infrastruktur. Glenn ga oss et innblikk i selskapets visjon, dagens arbeid i Hovseterdalen, samt deres satsing på nullutslipp og hvordan de dokumenterer med digitale hjelpemidler.

Elektrifisering er nøkkelen

Braathen Landskapsentreprenør AS har skilt seg ut fra konkurrentene ved å satse fullt på nullutslipp. Wiik forklarer at dette strategiske valget ble tatt tidlig.

– Vi bestemte oss ganske tidlig, skal vi gjøre dette så må vi gjøre det skikkelig.

Med sitt sterke fokus på nullutslipp, scorer Braathen høyt på poengsystemet som Oslo kommune har implementert for anbud.

Vi driver stort sett med nullutslippsprosjekter, det har vi gjort siden 2020, og akkurat nå har vi seks prosjekter gående som alle er nullutslippsprosjekter, sier Wiik,

På stedet i Hovseterdalen ruller flere elektriske gravemaskiner. Wiik forklarer at de har ti til elleve elektriske maskiner i avdelingen og at de har rigget til med hurtiglading for maskinene.

Braathen Landskapsentreprenør AS
Braathen Landskapsentreprenør AS dokumenterer i SmartDok

Elektriske maskiner og digital dokumentasjon går hånd i hånd. Her dokumenterer grunnarbeider Adrian Kurpiel arbeidet digitalt.

Har én dieseldrevet maskin igjen – den er til salgs

Her i infrastruktur har vi kun elektriske maskiner. Det innebærer elektriske gravere, lastebiler og firmabiler. Samtidig har vi også samarbeidspartnere som har nullutslippsmetoder, som f.eks Steg entreprenør som kjører elektrisk utblokking, samt Kjeldaas AS som gjør elektrisk strømpe, sier Wiik.

– Vi har kun én dieseldrevet maskin igjen, og den står for salg!

Han understreker at å ikke tilpasse seg nå vil gjøre hverdagen tyngre for selskapene i bransjen i fremtiden.

På spørsmål om arbeidernes forhold til elektriske maskiner versus dieseldrevne, smiler Wiik.

– Det var naturlig nok litt skepsis i starten, men vi har erfart at de elektriske maskinene fungerer like godt som sine fossile brødre.

Glenn
Glenn

Kvalitetsikrer arbeidet med SmartDok

Prosjektleder Glenn Wiik er glad alle ansatte er flinke til å dokumentere arbeidet i SmartDok. Det sikrer kvalitet!

Glenn

Kvalitetsikrer arbeidet med SmartDok

Prosjektleder Glenn Wiik er glad alle ansatte er flinke til å dokumentere arbeidet i SmartDok. Det sikrer kvalitet!

Arbeidet i bakken – dokumentasjonen til overflaten

Braathen Landskapsentreprenør AS benytter SmartDok for grundig dokumentasjon av prosjektene sine, og på prosjektet i Hovseterdalen i Oslo dokumenterer anleggsarbeider Adrian arbeidet sitt med SmartDok.

– Anleggsarbeider Adrian Kurpiel dokumenterer mens maskinfører Robert Luczakde komprimerer. Han tar bilder av rørleggingen, forteller prosjektleder Glenn Wiik.

Når alt arbeidet utføres nede i bakken, er det ekstra viktig at dokumentasjonen kommer opp til overflaten.

– Jeg synes det er veldig lett å dokumentere i appen. Det er et godt verktøy som hjelper oss å kvalitetssikre arbeidet vårt, forteller Adrian.

– Det går kjapt å dokumentere, slik at jeg kan komme fort tilbake til arbeidet i grøften igjen, legger Robert til.

Tar bilder og dokumenterer i SmartDok
Braathen Landskapsentreprenør AS benytter SmartDok for grundig dokumentasjon av prosjektene sine ,og på prosjektet i Hovseterdalen

Robert Luczak tar bildet av utført arbeid og legger det inn på korrekt prosjekt slik at Braathens har alt på sitt tørre.

God dokumentasjon – mindre reklamasjoner

Wiik forteller at det er viktig å dokumentere arbeidet nøye, for å unngå eventuelle konflikter med byggherren.

– Dersom vi ikke hadde dokumentert dette, kunne vi kanskje blitt bedt om å grave opp igjen for å dokumentere at vi har gjort jobben riktig, sier Wiik.

Vi har en egen kontrollplan som beskriver hva som skal dokumenteres for hvert prosjekt, og som Adrian viste gjør SmartDok det enkelt for arbeiderne våre å fylle ut sjekklister og ta bilder.

Braathen Landskapsentreprenør AS bruker SmartDok til å dokumentere alle aspekter av arbeidet sitt. Dette inkluderer blant annet HMS-arbeid, sjekklister, bilder, timer, maskintimer, ressursplanlegger og varer og transport. Alt i samme appen.

– SmartDok gjør det enkelt for oss å dokumentere arbeidet vårt, sier Wiik.

– Det fungerer kjempebra!

Braathen Landskapsentreprenør AS er tydeligvis forberedt på fremtiden innen anleggsbransjen. Med et sterkt fokus på nullutslipp, elektrifisering og grundig dokumentasjon posisjonerer de seg som en av lederne i bransjen. For de som jobber i eller rundt anleggsbransjen, er det verdt å følge med på hva Braathen Landskapsentreprenør AS gjør videre.

Adrian
Adrian

Superlett app
å bruke

Maskinfører Robert Luczak liker at det er kjapt og enkelt å bruke SmartDok, slik at en får mer tid til gravearbeid.

Adrian

Superlett app å bruke 

Maskinfører Robert Luczak liker at det er kjapt og enkelt å bruke SmartDok, slik at en får mer tid til gravearbeid.

Se hvordan SmartDok kan gjøre din arbeidshverdag smartere