Hanne Stensheim har nesten 10 år bak seg som HMS-rådgiver i Driv HMS.
Driv HMS: En bedriftshelsetjeneste med fokus på ekthet og nærhet
En investering i HMS er ikke bare en investering i de ansattes helse og sikkerhet, det er også en investering i bedriftens lønnsomhet.
– Om du investerer 1 krone i HMS, så får du igjen 3 kroner! sier HMS-Rådgiver i Driv HMS, Hanne Stensheim.
Altså, for hver krone du investerer i HMS, kan du forvente å få tilbake tre kroner i form av redusert sykefravær, økt produktivitet og et forbedret arbeidsmiljø.
En sunn og trygg arbeidsplass tiltrekker seg de beste talentene, øker motivasjonen og engasjementet blant de ansatte, og reduserer kostnadene knyttet til ulykker og sykdom. Ved å prioritere HMS viser du at du bryr deg om dine ansatte, noe som igjen styrker bedriftens omdømme og konkurranseevne.
Hvordan lykkes med HMS?
For å lykkes med HMS-arbeidet, er det avgjørende at bedrifter forstår verdien av det.
– Noen ser på HMS som en kostnad, men investeringer i HMS gir faktisk en avkastning på tre ganger investeringen. Dette oppnås gjennom forebygging, som reduserer sykefravær, egenmeldinger og forbedrer arbeidsmiljøet, forteller Hanne.
– Ved å investere i helseundersøkelser, støymålinger og tett oppfølging av ansatte, kan bedrifter spare betydelige summer sammenlignet med kostnadene ved sykefravær og tapt produksjon, legger hun til.
– Tenk deg HMS som et trafikklys. Rødt lys betyr risiko: ulykker, høyt sykefravær, dårlig arbeidsmiljø. Gult lys er forebyggende arbeid, mens grønt lys representerer et helsefremmende miljø, forteller Hanne.
Ved å investere tid og ressurser i de gule og grønne sonene, kan bedrifter unngå de negative konsekvensene forbundet med rødt lys, og skape en arbeidsplass der folk trives og er produktive.
Det er derfor viktig med god forankring og enkel kommunikasjon om HMS-arbeidets verdi.
Nærhet til risiko og skreddersydde løsninger
Med fokus på nærhet til kundene og skreddersydde løsninger, bistår de bedrifter i ulike bransjer, inkludert landbruk, industri og entreprenørvirksomhet.
Driv HMS skiller seg ut ved å være en lokal aktør som tilbringer mye tid ute hos kundene.
– Vi liker å være der de ansatte jobber og være nærmest risikofaktorene, det er da vi får til det gode samarbeidet med de ansatte og ledelsen, forteller Hanne.
Denne nærheten gjør det mulig for dem å få en dyp forståelse av bedriftenes utfordringer og behov, og dermed tilby skreddersydde løsninger innen HMS.
Kurs og rådgivning
Driv HMS tilbyr kurs og workshops innen førstehjelp og beredskap, og hjelper bedrifter med å forstå viktigheten av HMS og hvordan det kan øke lønnsomheten. De samarbeider også med andre aktører, som banker og Næringshagen, for å nå ut med budskapet om sammenhengen mellom økonomi og helse.
– Gjennom jobben min i Driv og den lange erfaringen jeg har så har jeg funnet ut av at man må møte folk, og ikke ta folk på lovverk eller regelverk. Man må få til en forståelseskultur og ikke en pliktkultur.
Stensheims erfaring og kompetanse har gjort henne til en ettertraktet rådgiver innen HMS. Hun hjelper bedrifter med å tilpasse digitale HMS-systemer til deres behov, og sørger for at de oppfyller kravene i arbeidsmiljøloven.
– Å bruke et system som SmartDok forenkler arbeidet med HMS. Jeg har sett mange HMS-systemer der ute som ikke er spesielt gode, eller som ikke blir videreutviklet.
Hun vektlegger i tillegg tillit og lojalitet i samarbeidet med kundene, og mener at det er avgjørende for å lykkes med HMS-arbeidet.
Krise- og akuttberedskap
Stensheim har blant annet holdt foredrag om krise- og akuttberedskap på Gardermoen og ser et økende behov for kompetanse innen dette området, spesielt med tanke på den økende elektrifiseringen i samfunnet.
Hanne har et ønske om at flere bedrifter i landet bruker bedriftshelsetjenesten sin mer. Vi har stor kunnskap, kjennskap og erfaringer om arbeid og helse som bedriftene kan dra positivt nytte av.
Sterkt inne i landbruket
Driv HMS har et stort nedslagsfelt, og betjener kunder i Røros, Støren, Trondheim, Melhus, Oppdal, Midtre Gauldal og Rennebu. De har også en avtale med Norsk Landbruksrådgivning som gir dem mulighet til å tilby tjenester til bønder i Gudbrandsdalen og Østerdalen.
Stensheim ser viktigheten av HMS/KS også for bøndene, som står overfor mange utfordringer i dagens samfunn. Hun er opptatt av å forebygge ulykker og helseproblemer, og mener at det er avgjørende for bøndenes livskvalitet og økonomiske bærekraft.
En av landets eldste bedriftshelsetjenester feirer 40 år
Driv HMS ble etablert i 1983 for å imøtekomme behovet for bedriftshelsetjenester i blant annet skiferindustrien. De er et SA (samvirkeforetak) eid av bedriftene selv, som dermed har stor innflytelse på tjenestene og hvordan midlene brukes.
Driv HMS vektlegger nærhet til kundene og dermed fanger de opp risikofaktorene ved å være tilstede. Deres lange tradisjon for å være mye ute hos kundene har gitt dem verdifull kunnskap og erfaring.
I 2015 kom Hanne Stensheim inn bedriften. Hennes bakgrunn, med en far som jobbet i Nordsjøen og en mor i omsorgsyrket, samt erfaring med hester, har gitt henne en naturlig forståelse for risikovurdering og omsorg.
Hanne har gjennom årene videreutdannet seg innen HMS, arbeidsrett og kriseberedskap, og har blitt en spesialist på digitale HMS-systemer. Hun brenner for akuttberedskap og forebygging, og ser viktigheten av å bevisstgjøre folk om risikoen ved blant annet eksplosjoner og giftige gasser. Risikobildet har f.eks endret seg mye de senere årene med høye krav til det grønne skiftet, og større bruk av elektrisitet i stadig flere maskiner.
Driv HMS er en erfaren og pålitelig samarbeidspartner som setter menneskene i sentrum. Med sin lange historie og lokale forankring, kombinert med bred kompetanse og et brennende engasjement for HMS, er de godt rustet til å møte fremtidens utfordringer og hjelpe bedrifter med å skape trygge og sunne arbeidsplasser.