Bilulykke

En person på 75 kg uten bilbelte og som frontkolliderer i kun 50 km/t, vil treffe rattet/frontruta eller personen i forsetet med en kraft på flere tonn.

33 prosent av alle som omkom i en bil i 2019 brukte ikke sikkerhetsbelter

Bruk av bilbelte reduserer de alvorlige skadene med 50 prosent. Bruk bilbelte – alltid!

Norge har en fantastisk natur og det er mange plasser man bør besøke under en bilferie i Norge. Det er allikevel noen gode råd man bør ta med seg for å unngå uønskede hendelser slik at det blir en koselig og morsom bilferie for alle.

Bruk bilbelte

110 mistet livet på norske veier i 2019, som er to flere enn året før. Statens vegvesen sine analyser av dødsulykkene viser at 33 prosent av alle som omkom i en bil ikke har brukt sikkerhetsbelter. Mange av disse ville ha reddet livet om de hadde brukt sikkerhetsbelte.

  • Bruk av bilbelte reduserer de alvorlige skadene med 50 prosent
  • En person på 75 kg uten bilbelte og som frontkolliderer i kun 50 km/t, vil treffe rattet/frontruta eller personen i forsetet med en kraft på flere tonn
  • Ca 20 prosent av bilførere bruker ikke bilbelte på korte turer

Gravid?
Gravide skal bruke bilbeltet som alle andre
, det gir best sikkerhet for kvinnen og barnet i magen. Hoftedelen av beltet bør legges under magen, ned mot lårene, før beltet strammes godt.

Mange i bilen?
Alle i bilen må ha et eget sete og bilbelte. Det er ikke lovlig å ha flere passasjerer i bilen enn den er registrert for. Å ha barnet på fanget i bilen er både ulovlig og svært farlig. Det er heller ikke lovlig å ha flere barn eller voksen og et barn i samme bilbelte.

Trygg i baksetet

Bakovervendt sikring gir klart best sikkerhet for småbarn. Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, minst til de er fire år.

Ta en sjekk på barnesikringsutstyret i bilen før ferieturen starter, og gjør selve bilturen til en hyggelig opplevelse for de minste i bilen også.

Barnestoler er inndelt i vektklasser og skal byttes ut når barnet passerer den øvre vektgrensen, som finnes på godkjenningsmerket på barnestolen. Mer enn toppen av hodet skal heller ikke stikke over stolens rygg. Sjekk at barnesikringsutstyret er i orden og riktig i forhold til barnets vekt og høyde før turen.

Trygg Trafikk anbefaler å velge en barnestol med beskyttelse rundt hodet, det reduserer risikoen for alvorlige hodeskader ved kollisjoner fra siden.

Barnestolen holder samtidig barnet bedre på plass, slik at bilbeltet ligger riktig, også om barnet sovner.

Løse gjenstander i bilen kan være livsfarlig. Her får du servert Statens vegvesens pakketips!

Livsfarlig SMS

En undersøkelse mobilselskapet Chess/Telia har gjort viser at nesten 3 av 4 unge bilførere sender meldinger mens de selv kjører bil og nesten like mange bilførere, unge og eldre, snakker i mobilen når dem kjører bil.

Ikke bruk mobilen når du kjører bil! Stopp heller bilen før du ringer eller sender meldinger med mobilen, eller vent til du er framme og ferdig med å kjøre.

Det er viktig å konsentrere seg om trafikken og ha øynene på veien når man kjører bil.

Det er viktig å konsentrere seg om trafikken og ha øynene på veien når man kjører bil.

Sørg for et prikkfritt år – legg vekk mobilen når du kjører bil. Brudd på mobilbruksforbudet vil medføre to prikker i førerkortet,
alternativt fire prikker i prøveperioden.

Bilen – noen sjekkpunkter

Dekkene
Sjekk dekktrykk, mønsterdybde og alder på dekkene.

  • Viktig med riktig dekktrykk ved fullastet bil, så får man også lavere drivstofforbruk og bremselengde
  • Mønsterdybden skal være minimum 1,6 mm (sommerdekk)
  • Alderen på dekket finner du på siden av dekket (DOT-koden)
  • Hvis de fire siste numrene i koden f.eks. er 1618 (produksjonsuke- og år), ble dekket produsert i uke 16 i 2018. Sjekk med dekkprodusenten av dine dekk hva de anbefaler som maksimum alder for bruk av dekkene

Oljen
Sjekk oljenivå, og skift motoroljen ved jevne mellomrom for å redusere faren for motorhavari. Sjekk bilens instruksjonsbok før du etterfyller, slik at du velger riktig type motorolje til din bil.

Frostvæske
Sjekk nivå på frostvæske. frostvæsken sørger for at motoren ikke koker over.

Bilbatteri
Sjekk bilbatteriets tilstand og ladekapasitet.

Utstyr i bilen
Det er påbudt å ha en refleksvest og varseltrekant i bilen.
Reservehjul og/eller dekktettemiddel er også lurt å ha med i bilen.

God sikt
Vask vinduene innvendig og utvendig før avreise. Sjekk status på vindusviskerne, er dem hele og fungerer dem bra? Nye vindusviskere kan være en billig livsforsikring. Sjekk nivå på vindusspylervæsken.

Bilforsikring
Sjekk kilometerstanden i forhold til den kjørelengden du er forsikret for. Mulig at den må oppjusteres i forbindelse med bilferien.

Glemt EU-kontroll?

Glemt EU-kontroll? Det er ditt ansvar som eier å få bilen din EU-kontrollert. Å legge ut på vinterferie eller sommerferie eller generelt sett i hele tatt kjøre rundt i en bil som ikke oppfyller dagens krav er livsfarlig for både deg selv og andre i trafikken.

Nyttige telefonnummer

Nødnumrene
BRANN 110
POLITI 112
AMBULANSE 113

Falck veihjelp 02222
Viking 06000

Statens vegvesen 22073000 – tast 3 (trafikkmeldinger)
Statens vegvesen 175 (trafikkfarlige situasjoner)

Se hvordan SmartDok kan gjøre din arbeidshverdag smartere