Krigen i Ukraina brakte Viktoriia og mannen til Alta

Viktoriia Halun er QA engineer i SmartDok

Da krigen brøt ut i hjemlandet var det starten på en vanskelig tid, men det endte på mange måter godt for ekteparet.

Da Viktoriia Halun og mannen var på en ferietur i Lofoten i slutten av februar i år, ble hjemlandet Ukraina angrepet av Russland. Etter en lang prosess endte det med fast ansettelse i SmartDok som QA engineer. 

QA står for Quality Assurance, og her handler det om å teste programvaren som til enhver tid skal holde høyest mulig kvalitet ut til kundene.

QA engineer Viktoriia i SmartDok
QA engineer Viktoriia i SmartDok

– Jeg skulle ønske det var mer enn bare 7,5 timers arbeidsdag!

Ukrainske Viktoriia Halun er ikke vant til så korte arbeidsdager som vi har i Norge

QA engineer Viktoriia i SmartDok

– Jeg skulle ønske det var mer enn bare 7,5 timers arbeidsdag!

Ukrainske Viktoriia Halun er ikke vant til så korte arbeidsdager som vi har i Norge

Oppvekst og interesser

Kan du fortelle oss litt om din bakgrunn, hvor du kommer fra, hvilken utdannelse du har og hvilket fritidsinteresser du sysler med?

– Jeg er en rødhåret dame som er født i en liten by nær Lviv (Ukraina). Foreldrene mine jobber i forsvaret, så jeg har over middels disiplin (bare spør mannen min, han får ofte kjenne på akkurat det!).

– Jeg tilbrakte hele barndommen og skoleårene i hjembyen min Kamianka-Buzka, hvor jeg fikk min første drømmejobb – bokføring. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg har alltid trodd at det å være bokholder var noe for meg. Men det så ikke ut til at det var det.

Etter at Viktoriia ble uteksaminert fra en lokal høyskole, flyttet hun til Lviv og begynte på utdanningen sin ved National Forestry University of Ukraine for å få en mastergrad i internasjonal bedriftsledelse.

– For å snakke litt om meg selv, så er jeg stolt av humoren min!

– Jeg tror det ikke finnes noe bedre enn en god sarkastisk vits. Jeg elsker å reise. Dersom jeg kunne, så ville jeg brukt alle pengene mine på å reise (litt uansvarlig, kanskje …hehe). Utenom det har jeg en hobby til, nemlig å male. Og nylig fant jeg min nisje, nemlig aktmaling.

Viktoriia på kontoret sitt hos SmartDok, for anledning passet hun hunden til en kollega

Dramatikk ga nytt bosted og ansettelse

Fortell oss historien om hvordan du kom til å bli fulltidsansatt hos SmartDok Norge.

– Som tester er jeg med på å levere best mulig kvalitetsprodukt til kundene.

– Dette er det 7. året for meg som QA engineer.

– Jeg har jobbet med SmartDok som en del av QA-teamet i 3 år nå. Det var i utgangspunktet et samarbeid mellom SmartDok og Vector Software (et ukrainsk selskap basert i Lviv). Så alle disse 3 årene har jeg jobbet eksternt med utviklingsteamet.

Historien om hvordan hun ble en QA på heltid ved SmartDok ble ikke til over natten. Hun var på ferie her i Norge sammen med mannen hennes. De jaktet nordlyset i Lofoten, og alle vet hva som skjedde 24. februar i Ukraina – så de reiste ikke tilbake til hjemlandet. Det var en lang prosess med å få papirene i orden for å kunne søke jobb hos SmartDok, men nå er hun glad for å være en del av SmartDok-familien.

QA engineer Viktoriia Halun i SmartDok
QA engineer Viktoriia Halun i SmartDok

– Å jobbe som QA er som å være en detektiv

Det gjelder å koble sammen alle de røde prikkene for å finne «forbryteren»

QA engineer Viktoriia Halun i SmartDok

– Å jobbe som QA er som å være en detektiv

Det gjelder å koble sammen alle de røde prikkene for å finne «forbryteren»

Detektivarbeid

Hva er det mest fascinerende ved å være QA engineer?

– Ærlig talt så vurderte jeg ikke å bli en QA før mannen min fortalte meg at dette faktisk var noe som eksisterte. Da jeg var i mitt 4. år på universitetet søkte jeg på et akademi for å studere manuell testing. Og det er her historien starter…

Hun forteller at å være en QA er som å ha et puslespill du trenger for å løse mest effektivt. Å kjenne systemet fra innsiden, vite hvordan alt henger sammen og jobbe under panseret… Den mest spennende delen starter når du har en hard reproduserbar defekt. Dette er punktet hvor løpet begynner. 

– Å jobbe som QA engineer er et skikkelig detektivarbeid!

– Man bruker 150% av hjernen din til å forstå hva, hvordan og hvorfor. Jeg føler meg som en detektiv som prøver å koble sammen alle de røde prikkene for å finne «forbryteren». Jeg gjentar om og om igjen for meg selv, “Jeg vet at du er der (feilen). Du kan ikke gjemme meg for meg. Jeg skal finne deg…» Og når alle prikkene er koblet sammen kan du høre fra hjørnet av kontoret mitt «Voila! Jeg tok deg!».

Viktoriia er glad for at hun kan hjelpe brukerne med å gjøre livet enklere med en god løsning. Hun blir veldig glad når kundene merker forskjellen på det gamle og nye systemet og at de liker det. Alle disse små tingene, disse små «Takk!» som de (som et team og vi som et selskap) mottar hver dag, inspirerer henne til å gjøre sitt beste.

Både forskjeller og likheter

Hva er de viktigste forskjellene mellom å jobbe i Norge og Ukraina?

– At det ikke er mer enn 7,5 timer arbeidsdag! Jeg vil alltid jobbe mer. Språket er selvfølgelig annerledes, men jeg bruker engelsk i min daglige kommunikasjon. Jeg kommer garantert til å lære meg norsk. Egentlig er jeg allerede i gang, men det blir en lang prosess.

Værforhold er forresten noe hun la merke til med én gang – hun har det fortsatt litt tøft på grunn av den mørke perioden. Og det at alle butikkene er stengt på søndager er også noe hun må huske på når hun planlegger helgen sin!

– Turkulturen her i Norge – jeg elsker den!

– Du kan gå hvor som helst og når du vil – kort fottur, 1-dags fottur, små og høye fjell… Mye å gjøre her. Bare gå og nyt naturen!

Men alt i alt er livet deres mye av det samme – de har blitt kjent med vennlige og åpne mennesker som de kan tilbringe litt tid med etter jobb.

Noen fremtidsdrømmer?

– Jeg drømmer om å ha mitt eget QA-lag. Kul og moden som ninjaer!

Se hvordan SmartDok kan gjøre din arbeidshverdag smartere