Viggo Eriksen
Viggo Eriksen

Viggo Eriksen kan med stolthet si at han har vært med å forme byen siden oppstarten av firmaet i 1986. Her ser vi Viggo foran nye Hammerfest sykehus.

Fra enkeltpersonforetak til entreprenør for grunnarbeidet ved det nye sykehuset

Fra enkeltperson-foretak til entreprenør for grunnarbeidet ved det nye sykehuset

Etter å ha avsluttet militærtjenesten i 1983, begynte Viggo Eriksen å jobbe hos onkelen i Sigurd Olsen maskinstasjon, og i 1986 etablerte han eget enkeltmannsforetak med støtte fra onkel Sigurd, og investerte i en helt ny Åkerman hjulgraver.

Fra en beskjeden begynnelse med en maskin, vokste firmaet sakte, men sikkert, spesielt etter å ha tatt over utstyr og mannskap fra Sørøysund Maskinstasjon som la ned driften i 1998. Viggo samarbeidet i flere år med Sigurd på prosjekter.

– Det er artig å se på bilder fra den tida, der man jobbet i dongeribukse og t-skjorte. Det ble en liten overgang da ordentlig arbeidsuniform kom på plass, sier Viggo.

Selv om firmaet har omfavnet den digitale tidsalderen, ser Viggo nostalgisk tilbake på dager med fysisk arbeid, ofte uttrykkende et ønske om å vende tilbake til feltet.

– Jeg har fortsatt en drøm om å jobbe ute, at jeg kan overlate kontoret til andre. Å grave, det er jo det jeg kan!

Med prosjekter som en 15-årig Melkøya-kontrakt og arbeidet med sykehustomta, samt en maskinpark på 35 enheter, står Viggo Eriksen AS som en pålitelig kraft i anleggsbransjen.

Viggo Eriksen fra gamledager
Viggo Eriksen i dongeri og bar overkropp i gamle dager

Pigging før i tiden med Viggo Eriksen i bar overkropp. Fra en tid da HMS/KS ikke nødvendigvis stod like sterkt som i dag.

Medvirkende til byens vekst

Å si at Viggo Eriksen AS har vært med på å «bygge byen» er ingen overdrivelse. Gjennom årene har deres bidrag vært sentrale i moderniseringen av Hammerfests infrastruktur og utvikling av nye anlegg.

Det beste med denne bransjen er å forme byen. Når jeg tenker på Polarbasen, Vår Energi Arena, Rådhusplassen, Rundkjøringa, Baksalen skole, Fjordtun skole, Museet, Kulturhuset, Fuglenes terrasse, og det nye sykehuset, føler jeg stolthet, sier Viggos datter, Karianne Eriksen, som nå fungerer som vikarierende HMS- og personalleder i selskapet.

– Det eneste du ikke legger merke til, er alle vann- og avløpsprosjektene vi har håndtert, legger Viggo til med et lurt smil.

Etter at selskapet nå er ferdig med sitt oppdrag på Melkøya ser Viggo for seg en omstilling, men er fast bestemt på at selskapet skal klare det.

Vi har en del spennende prosjekter på gang, og vi har en svært god og erfaren arbeidsstokk. Vi har også opparbeidet oss et godt renommé blant entreprenører i bransjen, noe som gjør at vi kan bli valgt som en foretrukket leverandør til de tjenestene vi tilbyr.

Kan du si noe mer om hvorfor dere har et godt renommé?

Ærlighet og redelighet, det er første bud. At vi har en god kvalitet på jobbene, som er mye takket være de stabile og dyktige arbeiderne vi har, og at vi leverer det kunden forventer til avtalt pris, sier Viggo.

Som resulterer i et suksessfullt prosjekt.

Et vellykket prosjekt for oss er når kunden er fornøyd, og at det har vært lønnsomt for oss. Det er selvfølgelig også viktig at vi jobber på en sikker måte, HMS/KS ligger alltid i bunnen, legger han til.

Karianne Eriksen

Fokuserer på kvalitet og miljø

Bruken av SmartMEF, MEFs HMS/KS-modul i SmartDok, har vært avgjørende; den har sentralisert all vår dokumentasjon og gir en komplett oversikt over bedriftens drift og HMS-rutiner, forteller Karianne Eriksen.

Karianne Eriksen
Karianne Eriksen

Fokuserer på kvalitet og miljø

Bruken av SmartMEF, MEFs HMS/KS-modul i SmartDok, har vært avgjørende; den har sentralisert all vår dokumentasjon og gir en komplett oversikt over bedriftens drift og HMS-rutiner, forteller Karianne Eriksen.

Kvalitet og fornøyde kunder

I 2023 tok Viggo Eriksen AS et betydelig skritt fremover ved å bli sertifisert innen ISO 9001 for kvalitet og ISO 14001 for miljøstyring. Disse sertifiseringene markerer ikke bare et løfte om fortsatt forpliktelse til fremragende kvalitet og bærekraftige praksiser, men vil også styrke selskapets merkevareposisjon i markedet.

Kunder kan nå være enda tryggere på at hver leveranse fra Viggo Eriksen AS oppfyller de høyeste standardene for kvalitet og miljøhensyn.

I prosessen brukte vi SmartMEF, MEF sitt HMS/KS-system som leveres av SmartDok, forteller Karianne Eriksen.

Les mer om sertifiseringsprosessen til Viggo Eriksen her!

bølgevol
Driftsleder Bengt Hansen

Driftsleder Bengt Hansen spaserende på den beskyttende bølgevollen selskapet har levert utenfor nye Hammerfest sykehus.

Et sykehus foran skjema

Viggo Eriksen AS står som stolt leverandør av grunnarbeidet til det imponerende Nye Hammerfest sykehus. Det nye anlegget, som strekker seg over 33.162,6 kvadratmeter – en betydelig økning fra det nåværende sykehuset på 23.000 kvadratmeter – skal huse både kommunale funksjoner og universitetsrom, som totalt tar opp 7.000 m² av arealet.

Vi har tatt en prat med driftsleder Bengt Hansen fra Viggo Eriksen AS for å få et innblikk av omfanget rundt arbeidet med Hammerfest sykehus.

– For tre år siden var området hjem til lagertomter for Hammerfest Energi og brakker for Statoil, blant annet.

I løpet av prosjektets varighet har teamet hans fjernet eksisterende infrastruktur, gravd ut for hundrevis av fundamenter, og avrettet massive grunnarealer.

Videre nevnte Hansen at de hadde etablert et nytt vann- og avløpssystem, fylt og avrettet store arealer med masser, og til og med konstruert en beskyttende bølgevoll rundt sykehuset med spesialutstyr.

Selv om prøvedriften for Hammerfest sykehus ikke er planlagt før oktober neste år, er det tydelige tegn på betydelig fremgang i byggeprosjektet. Mye av overflaten forventes å være fullført innen utgangen av året, hvilket betyr at arbeidet ligger godt foran skjemaet.

Når vi spurte driftsleder Hansen om hva som har ført til denne akselererte fremgangen, pekte han på gunstige værforhold og et eksepsjonelt nivå av effektivitet blant alle leverandørene.

– Det har rett og slett vært et godt samarbeid mellom alle involverte aktører, bemerket Hansen.

Om sykehuset vil bli tatt i bruk før februar 2025 er fortsatt usikkert, men den nåværende fremgangen lover godt.

Digital hjelp

Viggo Eriksen har vært tidlig ute med den digitale transformasjonen. Allerede høsten 2010 gikk selskapet til anskaffelse av det digitale dokumentasjonssystemet SmartDok.

Effektiviseringen på arbeidsrapporter og timeføring startet i desember 2010 da vi begynte å ta i bruk SmartDok, og vi på kontoret opplevde en helt annen hverdag, forteller Viggo.

God dokumentasjon og gode rutiner er en suksessfaktor for at selskapet leverer kvalitet til rett pris og ikke minst til rett tid. Som i eksemplet med det nye sykehuset.

Viggo minnes dagene før SmartDok.

– Tidligere hadde vi arbeidsrapportene, og da var det vanskelig å oppdage avvik. Den gangen fikk vi en blokk, og en rapport for hver mann på hvert prosjekt. Når vi da skulle lage fakturagrunnlag, så måtte en sortere lapper i mange dager, noe som i dag gjøres digitalt på to timer.

SmartDok har forenklet prosessen ved lønnskjøring betraktelig og har sentralisert mange av deres arbeidsprosesser.

Når det kommer til lønnskjøring i kombinasjon med Tripletex, henter de rådataene fra SmartDok, attesterer timer, og deretter eksporterer de direkte til lønnssystemet. Alt fra timer til tillegg blir automatisert og kvalitetssjekket.

Viggo Eriksen i sin aller første gravemaskin på sitt aller første opdrag.

Så får vi se da om vi får oppleve Viggo Eriksen tilbake i graveren. Her er Viggo på sitt aller første oppdrag tilbake på 80-tallet, lenge før den digitale revolusjonen av dokumentasjonsarbeidet.

Hva er det beste med SmartDok?

Vi spurte Viggo, Karianne og Bengt hva det beste med å bruke SmartDok som dokumentasjonssystem er, og her er deres fire favoritter:

  1. Enkelt å bruke, noe som resulterer i at systemet blir brukt!
  2. Dokumentasjonen er samlet og lett tilgjengelig både for de på kontoret og de på anleggsplassen.
  3. Sparer tid ved lønnskjøring.
  4. RUH/HMS-funksjonen. Det er så enkelt. Vi får inn RUH med en gang det skjer noe, og den ansvarlige får umiddelbart tilbakemelding om nødvendige korrigerende tiltak.
Nye Hammerfest sykehus
Karianne Eriksen og nye Hammerfest sykehus.

God prosjektstyring og gode leverandører har resultert i at byggingen av et nytt sykehus i Hammerfest er foran skjema.

Fortsetter å bygge Hammerfest og omeng

Viggo Eriksen AS har utviklet seg fra et enkeltmannsforetak til en solid aktør i anleggsbransjen. Gjennom en rekke prosjekter og utfordringer har de vist en imponerende evne til å tilpasse seg og utvikle seg i en bransje som stadig forandrer seg.

Med en sterk forpliktelse til kvalitet, teknologisk innovasjon og kundefokus, ser Viggo Eriksen AS ut til å være en viktig aktør i utformingen av Hammerfests fremtid.

Se hvordan SmartDok kan gjøre din arbeidshverdag smartere